מרק בטטה עם קרוטונים ביתיים

מרק בטטה, ולצידו קרוטונים ביתיים. קערה קטנה של נחמהבראשית היה מרק עוף. מרק עוף עם המון ירקות, שאמא מכינה כשחולים. מרק עוף צח עם שקדי מרק, שסבתא מכינה לארוחות משפחתיות. בפסח ובראש השנה היה מרק עוף עם קיינדעלך. לפעמים היינו מתפרעים עם מרק תירס מ"סיני ספיד", אבל זה היה שמור רק לאירועים חגיגיים.

החומרים למרק בטטהבכל אופן, הבנתם את התמונה. תפריט המרקים שלנו היה מגוון כמו זה של האפרוח מ"פרפר נחמד", שניזון מגרגירים וזרעונים. האמת היא, שבאותם ימים רחוקים שבהם אמא שלי (מנוחתה עדן), הייתה האחראית הבלעדית על התפריט הביתי, המילה "גיוון" לא כיכבה בלקסיקון שלנו.

למרות הנוכחות הקישואית, זה עדיין מרק בטטהבשבת היינו אוכלים צלי בקר, או עוף, עם תפוחי אדמה בתנור וסלט מלפפונים חמוץ-מתוק (הלהיט הפולני של כל הזמנים); כשהיינו נוסעים לבקר את אחותי בצבא, אמא שלי הייתה אורזת שניצלים וסלט תפוחי אדמה (שנודע אצלנו בכינוי סלט מיונז); ובקיץ, על שפת הבריכה השכונתית, ארוחת הצהריים הייתה על טהרת הקציצות והירקות. לעיתים נדירות, כשהייתה שורה עליה הרוח, היא הייתה מפנקת עם פנקייקים, שמשום מה קראנו להם בלינצ'סים, והיינו אוכלים עם ריבת תות.

מרק הבטטה בהתהוות

ואז, יום אחד, אחותי הגדולה מכולם, נכנסה למטבח. בעיניים היה לה זיק של חדשנות וביד היא החזיקה את מיטב ספרי הבישול של שנות ה-80 וה-90: "מהמטבח בהנאה" של רות סירקיס, "הבישול הסיני" של אהרוני, "אוהבת לבשל פשוט" של תמר אבידר אטינגר – ובום! היקום הקולינרי של יושבי דירה מס' 31 ברחוב גרינברג השתנה לנצח. מגדל חביתיות ברוטב פטריות, מרק בצל עם בירה, קניידלעך ממולאים בכבד קצוץ – חגיגה מהממת של טעמים וריחות חדשים התנחלה לנו במטבח.

מרק הבטטה מוכן

הרבה השתנה מאז. אנחנו כבר לא גרים בגרינברג 3. אחותי לא אוהבת לבשל יותר. אמא שלי מבלה בבריכה הגדולה שבשמים. אבל תחושת הסיפוק, בכל פעם שאני מעמידה על הכיריים סיר מרק שהוא לא מרק עוף, לא משתנה אף פעם. ועם מרק הבטטה הזה, תחושת הסיפוק משמעותית במיוחד. מדובר במינימום עבודה, בחומרי גלם שזמינים בכל סופר, והטעם – וואו. מבחינתי מצאתי את מרק הבטטה המושלם, ואין שום סיבה להמשיך לחפש. את המתכון לקחתי מספרו המצויין של דניאל זך "כרמלה ואני", ושיניתי טיפ-טיפה. את המתכון לקרוטונים עירבבתי מכל מיני כאלה שמצאתי ברשת. וזהו – למטבח.

למרק צריך:

3 בטטות קלופות וחתוכות לקוביות

1 כרישה שטופה ופרוסה

2 קישואים פרוסים

2 שיני שום כתושות

1 כף ג'ינג'ר קצוץ

1 כפית זרעי כוסברה יבשים

1/4 כפית פלפל חריף יבש גרוס (אם אוהבים חריף)

2 עלי דפנה

4 גרגירי פלפל אנגלי גרוסים גס

1 גבעול למון גראס (עדיף טרי)

כ-1.5 ליטרים מים – או עד שהירקות מכוסים

1 פחית (400 מ"ל) חלב קוקוס

1/4 כוס סויה

2 כפות שמן שומשום

מלח

מכינים:

1. שמים את כל המרכיבים בסיר, ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים כ-40 דקות, עד שהירקות רכים לגמרי.

2. מוציאים את הלמון גראס מהסיר. מרסקים את המרק (בבלנדר מוט, בלנדר רגיל או במעבד מזון), מתקנים תיבול – וזהו.

לקרוטונים צריך:

4 פרוסות לחם כפרי, לא טרי, חתוכות לקוביות בגודל המועדף עליכם

1/4 כוס שמן זית

כפית שטוחה של מלח גס

2 כפיות אורגנו טרי קצוץ דק-דק

מכינים:

1. כשהמרק מתבשל, מחממים תנור ל-175 מעלות (יש לכם טורבו? תפעילו גם אותו).

2. מערבבים את כל החומרים יחד. משטחים את קוביות הלחם בתבנית חסינת חום ואופים 10 דקות.

3. מורידים את החום ל-125 מעלות, ואופים עד שהקרוטונים זהובים, פריכים ויבשים מבפנים לגמרי.

פורסם בקטגוריה בישול, כללי, מלוח. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

6 תגובות על מרק בטטה עם קרוטונים ביתיים

  1. פינגבאק: פשטידת בצל | עד הפירור האחרון

  2. פינגבאק: ציר עוף | עד הפירור האחרון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים